APA: cel mai neglijat nutrient, dar unul din cele mai vitale

by / miercuri, 16 aprilie 2014 / Published in Articole

Apa este considerata, datorita componentei sale minerale, parte din cei patru macronutrienti esentiali unui trup sanatos: grasimi, carbohidrati, proteine, apa. Din moment ce organismul nu poate stoca apa, avem nevoie de provizii proaspete in fiecare zi pentru a compensa pierderile, astfel incat organele noastre vitale sa poata functiona cum trebuie. E drept, cele mai multe alimente, chiar si cele care sunt tari sau uscate, contin apa, iar corpul nostru isi poate obtine prin intermediul lor pana la 20% din doza necesara de apa. Procesul de digestie produce si el apa, ca efect secundar, furnizand organismului in jur de 10% din necesarul hidric. Restul de 70% intra in datoria noastra sa ni-l oferim prin consumul de lichide.

Putem trai saptamani fara mancare, dar numai cateva zile fara apa. Si cum am putea ignora aceasta concluzie stiintifica tocmai luna aceasta? Luna Aprilie poate fi numita una speciala in necesitatea de a consuma apa, intrucat marcheaza doua etape majore de incercare a metabolismului majoritatii oamenilor, indeosebi a romanilor: finalul Postului Mare, urmat de mesele copioase cu ocazia Sarbatorii Sfintelor Pasti.

Produsele animaliere, care aduc satietate, sunt excluse in perioada postului si inlocuite cu cele vegetale, care aduc energie. Problema vine, insa, din faptul ca acestea din urma cu greu fac fata senzatiei de foame si pentru a-si indeplini acest rol trebuie consumate in cantitati mai mari. Odata ce cantitatea lor creste, acea energie pe care ar trebui sa o ofere organismului este absorbita de procesul digestiv, ce incearca din greu sa faca fata surplusului. Secretul in acest caz este consumul regulat de apa intre mese: aceasta pe langa faptul ca ofera o senzatie provizorie de satietate, reface si energia necesara corpului uman.

Acest obicei de a consuma apa cu regularitate trebuie sa ne insoteasca in fiecare zi, aceasta mentinand echilibrul metabolismului nostru. Am mentionat mai devreme surplusul alimentar din timpul postului, dar cu totii stim ca adevaratul surplus vine odata cu zilele Pascale, cand mesele abunda de bunatati pe baza de carne, oua si lapte. Aceasta categorie de alimente, pe langa faptul ca este grea si satioasa, ajuta la eliminarea mult mai rapida a apei din corp, astfel ca din nou, trebuie sa fim cu mare bagare de seama la cantitatea de apa pe care o oferim organismului nostru. Facand aceasta fapta buna corpului, ii mai oferim acestuia un beneficiu deloc de neglijat: apa in cantitati sanatoase impiedica depunerea grasimilor, astfel ca ne dam sansa de a trece de sarbatori frumosi si gratiosi, fara a ne mai face griji ca intram in vara cu mielul, pasca si ouale dupa noi.

Sa fie apa, deci, in meniul nostru zilnic. Este alimentul cel mai la indemana si sanatos. Apa are puterea de a avea grija de noi in orice moment al vietii noastre, daca alegem sa ii permitem. Sa avem si noi grija de ea, este un serviciu pe care ni-l facem noua insine.

O luna plina de lumina, energie si apreciere sa aveti!

Lasă un răspuns

TOP