Apa, un privilegiu

by / miercuri, 04 iunie 2014 / Published in Articole

Cu fiecare rasarit de soare avem oportunitatea de a mai admira o data…si inca o data… minunea vietii pe Pamant. Ne apar in fata ochilor natura, de la cel mai mic fir de iarba pana la cel mai maiestuos copac si progresul, de la constructii minimaliste pana la cele mai bogate tehnologii pe patru roti. Uneori le remarcam, deseori le ignoram.

Observam, bineinteles, ultimul tip de masina si conacul de lux din intersectie. Visam la ele cu ochii deschisi cand suntem la birou, la terasa cu prietenii sau inainte de a adormi. Avem timp si capacitatea de a ne imagina de-a lungul unei zile cum putem actiona pentru a le obtine. Si mai trece astfel o zi…o zi care insumeaza: 2 l de apa continuta de bauturile consumate, 1 l de apa folosit la mancare, 20 l de apa utilizata la spalatul vaselor, 75 l apa consumata la dus, 40 l apa trasa la toaleta, 2 l de apa folosita la udatul florilor…140 de litri de apa utilizeaza un om in mod instinctual de-a lungul unei zile…dar la apa mai putini viseaza, fiidca apa o au deja.

Atunci cand omul detine acele bunuri la care a visat, bineinteles ca le aprecieaza si le ingrijeste: masina este adesea spalata si curtea casei irigata. Pentru aceste bunuri el a muncit si le realizeaza importanta, stie cum este sa nu le aiba. Apa a avut dintotdeauna.

Intr-un satuc din Rwanda – Africa, Jean Bosco, un baiat de 15 ani priveste entuziasmat teava pe care incepe de-odata sa curga apa curata. Primul impus al lui este sa sara sa o opreasca pentru a nu o irosi. Pana in acest moment el parcurgea de patru ori pe zi un drum de 3 km pentru a procura familiei apa, o apa murdara, dintr-o balta. Era singura solutie pe care o avea. Printr-o campanie umanitara, in satul baiatului s-a construit o instalatie pentru apa. Acesta este bunul la care el a visat…apa, iar acum o ingrijeste fiindca stie cum este sa nu o aiba.

Viata inseamna in primul rand apa. Privilegiul de a o avea trebuie sa ne indemne sa o protejam, fiindca ea este cea care ne sustine zi de zi in evolutia noastra. Daca ceea ce ne ofera apa in momentul de fata este cantitate, noi trebuie sa o rasplatim prin a-i oferi un tratament de calitate.

Asadar, sa avem in vedere faptul ca pentru a ne putea realiza visele de maine, trebuie sa ingrijim ce avem azi. Ai grija de apa, ai grija de tine!

TOP Call Now Button