Apa!

by / vineri, 15 noiembrie 2013 / Published in Articole

Un cuvânt simplu, dar cu o rezonanţă puternică. Este unul dintre cele mai importante elemente, substanţe, medii, forţe din natură. Este o formă de manifestare a materiei, în stare de agregare variată, interschimbabilă, fiind regasită în formă solidă, lichidă, gazoasă. Deşi simbolul chimic este H2O, acesta nu reflectă starea ei naturală şi anume capacitatea ei de a îngloba şi alte elemente chimice, în concentraţii variate, ceea ce-i schimbă şi gradul de calitate, utilitatea ei.

Ne fascinează prin cantitatea ei, dar ne preocupă pentru calitatea ei. O contemplăm, o iubim şi ne bucurăm cu toţii de beneficiile oferite de ea, de spectacolul grandios pe care ni-l oferă.

 

Unii doar o folosesc, alţii şi-au făcut o pasiune din cercetarea ei, alţii fac comerţ cu ea, unii chiar tânjesc după ea. Deşi în majoritatea cazurilor este un moft, cererea pentru apă îmbuteliată este în continuă creştere, chiar şi în zonele unde apa de la robinet este bună de băut. Consecinţele ecologice sunt foarte grave, deoarece se produc inutil cantităţi imense de gunoi şi se consumă cantităţi enorme de energie.

Dar nu numai oamenii depind de apă, chiar şi plantele şi animalele, însăşi planeta n-ar mai fi aceeaşi fără APĂ!

Deci, ce ştim sau ce credem că ştim despre APĂ? Ce ar mai trebui să ştim? Fiecare ştie câte ceva, dar împreună ştim TOTUL!

* 70% din suprafaţa Pământului este acoperită de apă, 97% din această cantitate nu poate fi utilizată pentru băut sau irigaţii datorită salinităţii ridicate.

  • * 70% din corpul uman este format din apă.
  • * APA a fost numită „Sursa vieţii”, dar poate fi deasemenea şi „Sursa morţii”.
  • * În ţările aflate în curs de dezvoltare majoritatea oamenilor nu beneficiază de apă curentă. 2,5 miliarde de oameni nu beneficiază de toaletă sau latrină, astfel fecalele pot ajunge uşor în apa potabilă. O singură bucată de materie fecală conţine 1000 de miliarde de viruşi si 10 mil. de bacterii.
  • * Fără instalaţii sanitare şi respectarea igienei sursele de apă potabilă se pot contamina, cei care vor consuma o astfel de apă putând contracta boli precum holera sau dezinteria.
  • * Dezinteria omoară zilnic 4100 de copii; 90% din ei au vârste sub 5 ani.
  • * Anual se înregistrează peste 443 mil. de absenţe şcolare datorate bolilor cauzate de apa nepotabilă.
  • * În America de Nord, consumul mediu zilnic de apă este de 400 litri de persoană, în Europa de 200 litri de persoană, iar în ţările în curs de dezvoltare, precum Mozambicul, de 5 litri de persoană. Numai o toaletă consumă cca. 6 litri de apă la fiecare utilizare.

Astfel de probleme pot fi evitate prin respectarea unei igiene riguroase, utilizarea instalaţiilor sanitare şi a unor sisteme casnice de purificare a apei potabile, dar şi consumul raţional al acesteia.

Probabil sunt încă multe de spus despre consumul şi economisirea apei. Despre ceea ce avem de făcut şi ceea ce facem cu adevărat. Despre cum va arăta planeta Pământ peste 50 sau 100 de ani. “Ce mă mai interesează?” vor spune unii dintre noi, folosind zicala “După noi potopul !“.

Doar să ne gândim la imensitatea oceanelor, la valurile înspumate, la gheţarii imaculaţi, la susurul şi sprinteneala izvoarelor montane, la răpăiala unei ploi, la roua diafană, la setea potolită de o apă rece, curată, la duşul relaxant, fântânile arteziene, la spălatul vaselor, rufelor şi … mai adaugaţi şi voi.

 

Odată cu creşterea numărului populaţiei, resursele de apă sunt în continuă scădere, APA devenind o problemă şi un factor de tensiune constant între anumite state, pe lângă multe alte probleme.

TOP Call Now Button