Ce este apa?

by / duminică, 05 mai 2013 / Published in Articole

In forma sa cea mai pura este inodora, aproape incolora si fara gust. Se gaseste in corpul tau, in alimentele pe care le mananci si in tot ceea ce bei. O utilizezi pentru a-ti spala hainele, vasele, masina si tot ceea ce te inconjoara. Poti calatori pe ea sau te poti arunca in ea pentru a te racori in zilele fierbinti de vara. Multe din produsele pe care le folosim in fiecare zi o contin sau au fost fabricate cu ajutorul ei. Toate formele de viata au nevoie de ea, iar in cazul in care nu o primesc suficient, acestea sunt in pericol de moarte. Dispute politice se centreaza in jurul ei. In unele locuri este considerata un lux, fiind greu de obtinut. In alte locuri este incredibil de usor de obtinut si ajunge sa fie risipita. Ce substanta este mai necesara existentei noastre, decat oricare alta? Bineinteles, apa.

In forma ei cea mai simpla, apa este o molecula cu un singur atom de oxigen si doi atomi de hidrogen, legati prin electroni. Este o molecula polara in forma de V, ceea ce inseamna ca este incarcata pozitiv in apropierea atomilor de hidrogen si negativ in apropierea celui de oxigen. Moleculele de apa sunt atrase in mod natural unele de altele si se lipesc datorita acestei polaritati, formand o legatura de hidrogen. Aceasta legatura de hidrogen este motivul din spatele multor proprietati speciale ale apei, cum ar fi faptul ca este mai densa in stare lichida decat in stare solida (gheata pluteste pe apa).

Apa este singura substanta care apare in mod natural in forma solida (gheata), lichida sau gazoasa (vapori de apa). Aceasta acopera aproximativ 70% din suprafata Pamantului, care are un total de 1386 milioane kilometri cubi. 97% din ea nu este potabila, fiind sarata. Numai 3% din apa globala este apa dulce, iar 77% din aceasta este inghetata. Din cele 23 de procente ramase, reprezentand apa dulce neinghetata, doar jumatate este disponibila pentru a servi fiecarei plante, fiecarei vietuitoare si fiecarui om de pe Pamant.

Am putea concluziona ca apa este destul de simpla, nu? De fapt, exista o multime de mistere despre ea pe care oamenii de stiinta inca nu le-au descifrat. Iar in ceea ce priveste asigurarea noastra de a avea o cantitate suficienta de apa curata, care sa ne sustina o viata sanatoasa, reprezinta o problema care numai simpla nu este.

Vom mai explora pe viitor si alte aspecte legate de apa potabila, dar pana atunci sa nu uitam sa avem grija de ea. Faptul ca o avem la discretie ne responsabilizeaza cu mult in fata celor ce nu si-o permit. Sa o menajam, sa o tratam, sa o respectam.

TOP Call Now Button