Hidroterapia

by / duminică, 05 ianuarie 2014 / Published in Articole

Apa este sursa vietii. Fara ea, oamenii si celelalte fiinte nu ar putea supravietui. Hidroterapia sau terapia prin apa inseamna reabilitare prin utilizarea apei. In unele tari hidroterapia este vazuta ca o parte vitala a medicinii conventionale. De o reala importanta este pentru persoanele cu diverse forme de arsuri, apa rehidratand pielea si ajutand la o mai buna recuperare. Reabilitarea nu se refera doar la persoanele cu nevoi speciale, ci este valabila pentru fiecare dintre noi, de la nou nascuti la pensionari, prin faptul ca pe langa efectul fizioterapeutic, ajuta la recuperarea echilibrului psihologic si emotional.

Mediul acvatic in care se desfasoara aceasta terapie reprezinta stimulul necesar pentru detasarea de cotidian. Apa ia greutatea “de pe umerii” persoanei si o sustine in procesul de echilibrare generala.

In acest articol insa, ne vom referi la beneficiile terapiei prin apa pentru copii.

Copiii mici si foarte mici

Pentru copiii foarte mici, apa are mare impact pozitiv. Mediul acvatic reface lagatura inconstienta cu mediul placentar intrauterin. Din aceasta cauza multi specialisti recomanda nasterea in apa, unde trecerea copilului din mediul intrauterin in cel extern nu mai reprezinta un soc atat de puternic pentru bebelus.

Este important de precizat ca bebelusii au o serie de reflexe innascute, care cu timpul vor fi inlocuite de actiunile voluntare, dar in primele luni de viata le ofera ocazia oportuna de deprindere a diverselor abilitati. Printre acestea se afla si reflexul scafandru: acest reflex este prezent la bebelusii de pana la 2-4 luni sau chiar mai mult daca sunt dusi la inot si duce la inchiderea automata a cailor respiratorii la contactul cu apa.

Pentru bebelusi, apa este sursa deprinderii cu usurinta a achizitiilor motorii, fiindca preia o mare parte din greutatea corporala, inlesnind miscarile. Odata obisnuit piticul cu miscarea agila din apa, pe uscat se va folosi de satisfactia data de mobilitatea in apa, incercand sa reproduca miscarile. Astfel ca sansele de a merge mai repede si de a avea o mai buna coordonare corporala cresc considerabil.

Iar pentru parinti, terapia prin apa a copilului este o sursa de liniste. Facilitarea contactului cu apa cat mai timpuriu va va scapa de multe griji pe viitor, pentru ca micutul va avea o deprindere naturala de dominarea a apei.

Copiii cu diverse afectiuni

ADHD si Autism

Pentru acesti copilasi, hidroterapia poate fi o mina de aur. Apa in sine reprezinta un stimul puternic, care in momentul in care te inconjoara nu iti mai permite sa te concentrezi la altceva. In consecinta, pentru copiii cu tulburare de atentie sau de concentrare, a se afla intr-un bazin cu apa este lectia necesara de concentrare intr-o singura directie. Ii ajuta sa se relaxeze, sa se destinda si sa fie mai receptivi la mediul extern. Pentru spectrul autist pe de alta parte, mediul acvatic diminueaza frecventa stereotipiilor, faciliteaza contactul vizual si ajuta in egala masura la o mai buna receptivitate.

Copiii cu tulburari neuromusculare

Pentru aceasta categorie, rezultatele hidroterapiei sunt cele mai elocvente. Sustinerea data de apa favorizeaza inainte de toate miscarea libera, care pe uscat este mult mai dificil de realizat, fortifica rezistenta musculara si imbunatateste functia pulmonara. Totodata creste imaginea de sine, prin deprinderea capacitatii de miscare, scade anxietatea si asigura o stare de bine generala.

Terapia prin apa trebuie asistata de un specialist in domeniu, care va sti exact ce sa urmareasca pentru fiecare copil in parte. In acelasi timp prezenta parintelui alaturi de copil este extrem de benefica, facilitandu-se crearea unei legaturi mai puternice intre parinte si copil prin petrecerea unui timp de calitate impreuna.

TOP Call Now Button