Nitratii din apa

by / joi, 20 februarie 2014 / Published in Articole

Nitratii (NO3) se afla in mod natural si echilibrat in sol, plante si apa, insa prin exces de zel omul destabilizeaza acest echilibru. Nitratii sunt componenti chimici fara culoare, miros sau gust. NO3 este forma naturala a azotului gasit in sol, esential pentru toate formele de viata.

Acesti nitrati sunt si substantele cele mai intalnite in fertilizarea prin ingrasaminte agricole. Ingrasamintele imbogatesc solul, dar aduc cu ele un surplus periculos de nitrati ce se acumuleaza in panza freatica. Fertilizantii cu azot sunt principala sursa de nitrati din apa, pe cand cea de-a doua sursa o reprezinta deseurile umane si excrementele animale.

Atunci cand noi bem apa, ingeram acesti nitrati, care in organismul nostru se transforma in nitriti. Nitritii ajunsi in fluxul sagvin impiedica hemoglobina sa transporte intr-o maniera sanatoasa oxigenul catre organele vitale. Pentru un organism adaptat, precum cel al adultului sau al copilului mare, riscul de imbolnavire este ameliorat de o enzima secretata de corp, care restabilizeaza hemoglobina. Pentru sugari si copiii mici, insa, un nivel ridicat de nitriti inseamna un real pericol, fiind in unele cazuri fatal.

Legislatia Europeana a stabilit pentru apa potabila o limita maxima de nitrati(NO3) de 50 mg/L, dar medicii din intreaga lume considera aceasta valoare riscanta si insista ca cel putin pentru sugari, copiii mici, femeile insarcinate si cele care alapteaza sa se respecte o limita maxima de 10 mg NO3 pe litru de apa consumat.

Metodele casnice de tratare a apei, in cazul nitratilor sunt ineficiente si chiar periculoase. Prin fierberea apei, spre exemplu, se obtine chiar o marire a concentratiei acestora. Pentru siguranta sanatatii tale, cea mai calda recomandare este aceea de a consulta opinia unui specialist in tratarea apei. Impreuna cu acesta vei reusi sa gasesti solutia potrivita pentru a obtine o apa sanatoasa.

Vrei sa afli o parere specializata despre acest subiect sau despre produsele recomandate in eliminarea nitratilor din apa ta? Contacteaza Inserv Aqua.

TOP Call Now Button