Nu cunoastem adevarata valoare a apei decat atunci cand fantana a secat

by / joi, 01 mai 2014 / Published in Articole

Apa este elementul fundamental al vietii. Din apa ne nastem, in apa suntem botezati, suntem in mare parte formati din apa si ne mentinem vii doar…daca bem apa, bineinteles. Drept dovada a rolului ei indispensabil, comunitatile umane se constituie in jurul unei surse de apa.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, necesarul minim de apa pentru un om este de 5l/zi, din care 1.5-2 l consumat ca atare, iar se retine din alimente sau este dat de metabolism. Necesarul fiziolologic este de 2.5-3 l/zi, diferenta pana la 3-5 l/zi aparand din activitati fizice si datorita temperaturii ambiante. Totusi, omul utilizeaza in medie, pe glob 100 l apa/zi pentru operatii de spalare, pregatirea hranei si alte activitati in gospodarie. Acest consum zilnic are valori diferite de la o regiune la alta sau de la un continent la altul. De exemplu, in Africa media unui consum zilnic de apa de persoana este de 3l, pe cand in New York media ajunge la 1000 l/zi.

Apa este o sursa naturala esentiala, cu rol multiplu. In natura, apa exista sub forma de izvoare, rauri, fluvii, ghetari, oceane, mari sau lacuri. Resursele de apa ale Romaniei sunt constituite din apele de suprafata -rauri interioare, lacuri naturale sau artificiale, fluvial Dunarea (apele Marii Negre nu sunt luate in considerare datorita dificultatilor tehnice si economice de desalinizare)- si din apele subterane.

Romania este o tara bogata in resurse de apa, ocupand locul 21 in Europa (cf. Statisticii Natiunilor Unite) in conditiile in care dispune de numai 1700m3 timp de un an pentru un locuitor.

Resursele de apa nu pot fi utilizate fara importante investitii pentru lucrari de amenajare hidrografica si de epurare, deoarece:

– Fluvial Dunarea, cea mai importanta resursa de apa, se foloseste in mica masura, datorita pozitiei sale excentrice, la limita sudica a teritoriului;

– Raurile interioare sunt dispuse neuniform pe teritoriu, prezentand, in acelasi timp, variatii importante de debite in timp si in spatiu;

– Poluarea semnificativa a unor rauri importante face prohibitive utilizarea lor.

Calitatea apei este stabilita cu ajutorul unor indicative specifici de poluare: concentratia de amoniu, azotati, azotiti, substante organice, germeni patogeni, etc. Din punct de vedere al calitatii lor, resursele de apa pot fi clasificate in 5 categorii: de calitatea I (ape care pot fi folosite pentru consumul populatiei), de calitatea a II-a (ape utilizate in industriile pretentioase), de calitatea a III-a (ape utilizate in irigatii si utilitati mai putin pretentioase) si de calitatea a IV-a si a V-a (ape degradate).

Fluviul Dunarea, datorita debitului mare, care antreneaza o dilutie foarte mare a apelor receptionate, are o calitate globala ce se inscrie in limitele categoriei II.

Apele subterane au calitatea depreciate considerabil, in ultimii ani, atat sub aspectul extinderii zonelor, cat si sub aspectul intensificarii poluarii. Se constata imposibilitatea utilizarii directe a acestora ca apa potabila, fiind necesare instalatii de tratare costisitoare.

O sursa cu pondere mare a poluarii apelor o reprezinta spalarea permanenta a solului de catre precipitatiile atmosferice contaminate cu diferiti oxizi de azot (NOx) si antrenarea acestora catre acviferele freatice. La acest tip de poluare se mai adauga multiple altele ce au caracter aleator.

Starea actuala a factorilor de mediu, deosebit de critica in special in zonele afectate de activitati antropice, necesita ample actiuni spre reducerea substantial a potentialului poluant si pentru refacerea ecosistemelor afectate.

Pentru protectia apelor este necesara implicarea autoritatilor locale si regionale care au responsabilitati directe in legatura cu aceasta. In tara noastra este stabilit ca orice localitate cu mai mult de 2000 de locuitori, trebuie sa dispuna de sisteme centralizate de alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare a apelor uzuale.

Lucrurile in ceea ce priveste apa noastra cea de toate zilele nu stau deloc roz, cu atat mai mult cu cat am ajuns sa fim in top cand vine vorba de apa poluata in Europa.

Trebuie sa ne mai aducem aminte ca e bine sa avem grija de apa – de cea mai banala substanta de pe pamant, dar despre care marii savanti nu au putut inca sa-si explice de ce este singura substanta de care poate exista in trei stari: lichida, solida si gazoasa, si cum de este in stare sa se ridice prin trunchiurile copacilor, sfidand legea gravitatiei si opunandu-se la presiuni de zeci de atmosfeere.

Este o comoara, este a ta. E apa – Investeste in ea!

TOP Call Now Button