Tratarea apei – de la inceputuri pana la noi

by / vineri, 10 ianuarie 2014 / Published in Articole

Oricate alegeri am face in privinta alimentatiei sau a stilului de viata, cand vine vorba despre necesitatea apei, preferintele nu se mai discuta. Apa este esentiala vietii. Stiind acest lucru, inca din vechile timpuri oamenii s-au concentrat asupra tratarii apei, in primul rand pentru a imbunatati calitatile sale estetice, precum aspectul, gustul si mirosul.

Metode pentru imbunatatirea gustului si mirosului apei potabile au fost inregistrate inca din anii 4000 I.Hr., desi se crede ca inceputurile purificarii apei sunt mult mai timpurii. Vechi scrieri grecesti si sanscrite recomandau tratarea apei prin metode cum ar fi filtrarea prin carbune, expunerea la razele soarelui, fierberea si strecurarea. Inscrieri sanscrite din anul 2000 I.Hr. precizeaza fierberea apei in cazane de arama si racirea in vase de pamant.

Egiptenii, pe de alta parte, ne raporteaza alte metode de clarificare a apei, utilizate in anii 1500 I.Hr., si anume folosirea alaunului coagulant (o substanta chimica ce adaugata in apa grupeaza particulele coloidale incarcate negative si le ridica la suprafata, permitand o filtrare mult mai usoara). Tot egiptenii sunt si cei care ne aduc la cunostinta cele mai vechi aparate pentru tratarea apei. Picturi datand din secolele XV-XIII I. Hr. redau utilizarea sifonului in operatii de limpezire.

De-a lungul anilor, interesul omului pentru facilitarea consumul de apa creste progresiv, iar descoperirile unor noi si mai bune tehnici de purificare apar constant.Nisipul, namolul activ, cisterne din piatra captusite cu lemn, apeducte din tuburi de pamant ars sunt doar cateva din metodele stramosilor nostrii ce au deschis calea tehnicii moderne de purificare a apei.

Astazi, metodele de tratare a apei au capatat cu totul alte valente, tehnica actuala depasind limitele purificarii in scop estetic, axandu-se cu precadere pe obtinerea unei ape potabile sigure pentru sanatatea noastra. Chiar si asa, perspectiva din care privim importanta calitatii apei pe care o consumam difera de la persoana la persoana. In timp ce unii oameni ignora intru-totul calitatea apei utilizate, altii incearca sa tina pasul evolutiei si se implica activ in combaterea poluarii ei ori aleg procurarea unor dispozitive profesionale de tratare a acesteia.

Ai grija de apa, ai grija de viata. Noi, Inserv Aqua, te ajutam. Iti punem la dispozitie o gama diversa de echipamente capabile sa satisfaca exigentele tuturor utilizatorilor din domeniul casnic (rezidential), industrial si municipal, oferind si consultanta necesara alegerii solutiei tehnice optime, precum si dimensionarii corecte a echipamentelor, conform principiului “Noi nu vindem produse, noi rezolvam probleme”.

TOP Call Now Button