Prezenta fierului in apa potabila
Este bine stiut faptul ca apa este cel mai bun solvent natural, reusind sa omogenizeze in componenta ei o multime de substante. Cele mai multe minerale din straturile subterane sunt dizolvate de apa, printre acestea aflandu-se si fierul.
Fierul reprezinta aproximativ 5% din scoarta terestra, pozitionandu-se printre cele mai bogate resurse ale pamantului. In apa, fierul poate fi regasit sub doua forme: fierul feros solubil sau fierul feric insolubil. Apa care contine fier feros este limpede si incolora, fiindca fierul este dizolvat complet. Cand fierul dizolvat in apa intra in contact cu oxigenul sau cu un dezinfectant (clorul), introdus in apa prin statiile de tratare a apei, se oxideaza, devenind fier feric, adica trece in forma insolubila. Fierul insolubil este responsabil pentru modificarile de culoare ale apei, aceasta devenind tulbure si un strat brun-roscat incepand sa se formeze
Fierul solubil se poate intalni:
- In apele subterane (fantani, puturi forate, izvoare),
- In apele cu continut scazut de oxigen,
- La capetele inchise ale retelelor de distributie a apei,
- In crustele dure formate prin depunerea mineralelor in conductele de apa.
Efectele fierului asupra sanatatii umane, calitatii apei si sistemului de alimentare cu apa
Spre deosebire de plumb si cupru, ingerarea fierului din apa nu este asociata in mod direct cu efecte negative asupra sanatatii. Desi urmele de impuritati si microorganisme care sunt absorbite de suspensiile solide de fier, pot pune probleme de sanatate.
Efectele asociate prezentei fierului in apa pot fi grupate in doua categorii:
- Efecte estetice, reprezentate prin gust sau miros neplacut. Fierul, in cantitati mai mari de 0,3 miligrame pe litru (mg / l) in apa de baut poate provoca un gust metalic neplacut si o culoare ruginie. Acest lucru poate pata rufele sau obiectele de uz casnic. Apa ”ruginita” este una dintre cele mai frecvente plangeri ale consumatorilor cu privire la apa potabila.
Lucrul pe care-l veti observa cel mai mult la apa care are un conținut ridicat de fier, este faptul ca are un gust metalic. Apa isi va modifica culoarea in maroniu si poate contine sedimente.
- Efecte fizice, reprezentate de pagubele produse instalatiilor de apa si eficacitatea redusa de tratare a apei in vederea eliminarii altor contaminanti. Acest lucru poate duce la costuri suplimentare ale utilitatilor de apa. Coroziunea conductelor din cadrul retelelor de distributie produce depuneri de sedimente care duc la blocajul sau incetinirea debitului de apa.
Fierul va lasa pete rosii sau portocalii de rugină pe vasele ceramice, pe chiuveta, toaleta si cada de baie sau dus. Se va depune in masina de spalat vase, in boilerul de apa calda, in masina de spalat rufe si poate provoca pete pe haine.
Desi fierul in apa potabila nu este daunator organismului uman, sedimentele de fier pot conține urme de impuritati sau bacterii care pot fi daunatoare. Bacteriile de fier sunt organisme naturale care consuma fierul si alte minerale pentru a trai si a se dezvolta. Aceste bacterii formeaza, de asemenea, o mazga bruna ce se depune în conductele de apa si in instalatiile sanitare. Bacteriile de fier sunt frecvent intalnite in apa din puturi.
Rolul fierului in nutritia umana
Se cunoaste faptul ca fierul joaca un rol important in nutritia umana, ajutand la formarea hemoglobinei care transporta oxigenul la toate celulele corpului. Fierul este de asemenea utilizat in metabolismul celular si se gaseste in multe din enzimele organismului. Deficitul de fier din organism duce la anemie, oboseala si va poate face mai predispusi la infectii.
Este posibil ca apa potabila bogata in fier sa fie benefica organismului, deoarece adauga cantitati mici de fier la dieta ta. Cu toate acestea, in timp ce apa care contine fier poate ajuta medierii simptomelor deficientei de fier, ar trebui ca dieta ta sa nu depinda numai de fierul din apa de baut ca singura sursa de fier pentru organism.
Daca iti faci griji in legatura cu nivelul fierului din apa ta, nu ezita sa ne contactezi. Echipa Inserv Aqua iti sta la dispozitie oricand pentru a-ti oferi consultanta in privinta apei tale.
Recent Posts
Expo Apa
EXPOAPA 2018 – Interviu InservAqua O atmo...Invitatie Expo Apa
Stimati Colaboratori, Avem deosebita placere de...Responsabilitate
Cand te hotarasti sa iti realizezi un vis, iti ...Dincolo de eficienta…excelenta!
Amintiti-va de ultima experienta pe care ati av...Sustenabilitate
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Roma...