Tratarea cu UV a apei potabile

by / marți, 26 noiembrie 2013 / Published in Articole
Dezinfecţia apei potabile utilizând razele Ultraviolete a fost introdusă pe la începutul anilor 1900, iar mai recent a fost aplicată şi în cazul apelor uzate menajere.

Deoarece tratarea cu UV a apei este un proces fizic, aceasta poate fi utilizată în cazul apelor potabile şi uzate menajere ce sunt sensibile la dezinfectanţii chimici.

 sisteme uv
 
Cum se desfăşoară tratamentul cu UV al apei ?
 tratare uv Instalaţiile UV includ una sau mai multe lămpi, protejate de teci transparente din cuarţ, imersate în fluxul de apa. Lampa sau lămpile emit radiaţie UV cu o anumită energie, ce penetrează fluidul care circulă prin instalaţie. Organismele prezente în apă sunt bombardate de radiaţia UV, fiind distruse de efectul acesteia.

Radiaţia ultravioletă, similară cu cea emisă de Soare, însă mai puternică, alterează ADN-ul viruşilor, bacteriilor sau paraziţilor astfel încât aceştia nu se mai pot reproduce fiind consideraţi inactivi.

Radiaţia UV nu afectează calitatea apei din punct de vedere chimic. Tratamentul cu UV nu îndepărtează din apă particulele aflate în suspensie, fierul, plumbul sau mineralele cum ar fi calciul. Pentru aceasta sunt utilizate alte echipamente specifice.

Există mai multe tipuri de sisteme UV pe piaţă ?

alegere Pe piaţă există diverse tipuri de instalaţii de tratare cu UV a apei, de la cele pentru utilizatorii casnici până la cele destinate alimentării cu apă a oraşelor. În cazul aplicaţiilor rezidenţiale pot fi utilizate sisteme UV pentru tratarea apei utilizate în toată casa sau sisteme UV pentru tratarea locală – la chiuvetă, numai pentru consumul apei potabile.
Am nevoie de un sistem UV pentru a avea o apă sigură?
 attachment10 În cazul în care apa dumneavoastră provine din reţeaua municipală de apă potabilă sau dintr-o sursă care este verificată cu regularitate, este puţin probabil să aveţi nevoie de un sistem UV pentru dezinfecţia apei. Dar, dacă ne gândim că pe toţi ne preocupă consumul unei ape curate, sănătoase, un sistem UV ne va oferi o barieră în plus împotriva contaminanţilor biologici şi un plus de siguranţă.
Care sunt părţile componente ale unei instalaţii de tratare cu UV ?
 attachment12  În general, o instalaţie UV este alcătuită din următoarele părţi componente principale:

>·    >Carcasa –  prin care circulă apa în timpul tratamentului – realizată din oţel inox şlefuit până la luciu oglindă.

>·    >Sursă UV, numită “lampă”, care în mod normal emite o doză UV între 30.000 şi 40.000 mWs/cm2, cu o lungime de undă de 254nm .

>·    >Teacă transparentă din cuarţ, pentru protecţia lămpii UV.

>·    >Tablou de alimentare electrică care poate cuprinde (în funcţie de model) indicatorul optic de funcţionare al lămpii (lămpilor), un indicator al nivelului de energie a radiaţiei UV, şi un totalizator al orelor de funcţionare.

Alte opţiuni ce pot fi incluse după caz: Sistem de avertizare la distanţă în caz de avarie; Sistem manual sau automat de curăţare a tecilor de cuarţ;  Filtre pentru pre şi/sau post tratament (în funcţie de calitatea apei supuse tratării şi a destinaţiei apei tratate).

Care sunt considerentele privind instalarea unui sistem UV ?
 idea În primul rând apa trebuie să nu conţină suspensii (aspect limpede, fără opalescenţă), deoarece particulele în suspensie pot bloca razele UV permiţând astfel trecerea micoroganismelor. În mod normal un sistem UV trebuie să aibă instalat înainte un filtru de impurităţi. În cazul apelor de suprafaţă (faţa de apele de adâncime) înaintea sistemului UV va fi instalat un sistem adecvat de filtrare a apei, destinat reţinerii impurităţilor fine şi a chisturilor.

Anumite caracteristici ale apei, cum ar fi: duritatea, alcalinitatea, pH-ul, conţinutul de fier şi/sau mangan, pot afecta negativ eficienţa razelor UV. În funcţie de caracteristicile fizico-chimice ale apei, aceasta trebuie pre-tratată corespunzător în vederea asigurării unei dezinfecţii eficiente prin tratarea cu UV.

Cum se intreţine un sistem UV ?
 service Costurile de exploatare ale unui sistem UV sunt reduse. În timp, lampa UV îşi pierde gradual capacitatea de tratare. De aceea, ea trebuie înlocuită o dată pe an – chiar dacă este încă funcţională. Teaca din cuarţ, ce protejează lampa UV, trebuie menţinută curată pentru a permite transferul energiei la capacitate maximă. Din acest motiv ea trebuie inspectată cel puţin odată la 2-3 luni, iar dacă devine opacă va trebui curăţată sau înlocuită. Nici un sistem UV nu vă poate oferi o dezinfecţie 100% a apei, fără o întreţinere corespunzătoare.
IMPORTANT!
În afara sistemului UV poate fi necesară utilizarea şi a altor echipamente de tratare a apei. Stocarea de lungă durată a apei tratate cu UV, ca singură metodă de dezinfecţie, NU ESTE RECOMANDATĂ.

În cazul în care apa dumneavoastră provine dintr-o sursă proprie (fântână, foraj, izvor de suprafaţă), asiguraţi-vă că este bună pentru consum, efectuând teste periodice în laboratoare specializate.

 

TOP Call Now Button